Forum FORUM POWIATU GŁUBCZYCKIEGO Strona Główna FORUM POWIATU GŁUBCZYCKIEGO
FPG: Miłośników ziemi głubczyckiej i wszystkiego co z nią związane. Gmina Baborów, Gmina Branice, Gmina Kietrz, Gmina Głubczyce: informacje, turystyka, kolej, sport, zdjęcia, pamiątki oraz Opolszczyzna, Polska i Świat.
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Kulinarny ...

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM POWIATU GŁUBCZYCKIEGO Strona Główna -> Powiat Głubczycki
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
tomkiz
Amator
Amator


Dołączył: 24 Wrz 2008
Posty: 94
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Sułków
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 15:32, 30 Kwi 2011    Temat postu: Kulinarny ...

Oj, dawno gościłem na tym forum. Z różnych powodów zainteresował mnie temat ogólnie ujmując kulinarny. Krótko mówiąc jedzonko. Interesuje mnie co jadano w powiecie głubczyckim przed wojną (oczywiście przed II wojną światową). Co jadano w domach. Co jadano we wiejskich gospodach, karczmach ( gasthausach ) a co jadano w mieście – w restauracjach. Co podawano na oficjalnych przyjęciach – chyba takie bywały. Jakie potrawy były podawane na przyjęciach weselnych. Co jadano na co dzień a jakie potrawy od święta. Interesuje mnie wszystko: przepisy, wzmianki w literaturze, wzmianki w lokalnych gazetach czy innych publikacjach, wspomnienia starszych osób może ktoś ma lub natknął się na menu któregoś z licznych lokali … etc, etc
Interesują mnie też fotografie z przyjęć, wesel i ogólnie spotkań gdzie spożywano.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wilcza
Entuzjasta
Entuzjasta


Dołączył: 09 Lut 2009
Posty: 269
Przeczytał: 0 tematów


Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 22:45, 02 Maj 2011    Temat postu:

super! ja też bardzo chętnie dowiem sie co kiedyś podawano do jedzenia na naszej ziemi Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Born stubborN
Gaduła
Gaduła


Dołączył: 03 Sty 2009
Posty: 159
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Zabrze
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 9:06, 03 Maj 2011    Temat postu:

Biorąc pod uwagę niewielką odległość i przynależność do podobnej grupy regionalnej pogranicza śląsko-morawskiego, wiele informacji na temat może dać ta pozycja:
[link widoczny dla zalogowanych]
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wilcza
Entuzjasta
Entuzjasta


Dołączył: 09 Lut 2009
Posty: 269
Przeczytał: 0 tematów


Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 12:42, 13 Lut 2014    Temat postu:

ktoś czytał tą książkę i może coś więcej powiedzieć?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
karolla
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 31 Maj 2016
Posty: 3
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Wrocław
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 10:55, 14 Cze 2016    Temat postu:

Znalazłam kilka informacji co jadano przed II wojną w RP.

Parmezan - teraz kojarzony z kuchnia włoską ale w II RP często bywał jadany. dodawano go np. do flaków po warszawsku, dodawany był do jajek sadzonych w śmietanie i sosów.

Kasztany - jadalne owoce kasztana w zupach oraz jako puree.

Masło rakowe - aromatyczne masło ( smażono na wolnym ogniu) to utłuczone w moździerzu pancerzyki gotowanych raków.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM POWIATU GŁUBCZYCKIEGO Strona Główna -> Powiat Głubczycki Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin